Cea mai mare parte din tranzacțiile de 5.000 de miliarde de dolari încheiate în fiecare an în Londra sunt realizate telefonic sau în camere electronice de comunicații, aproape la fel ca cele care au dat naștere „pieței” în urmă cu 300 de ani.
Dar traderii și bancherii spun că sistemul nu oferă destulă transparență pentru a satisface autoritățile de reglementare și pentru a atrage noi business-uri, într-un timp când aurul este cumpărat într-o proporție mai mare din New York și Shanghai.
De aceea cel mai mare participant, London Bullion Market Association, evaluează ofertele pentru crearea unei platforme de tranzacționare. În același timp, un plan diferit este dezvoltat de Consiliul Mondial al Aurului, o industrie minieră care lucrează pentru London Metal Exchange pentru a veni cu noi contracte. Propunerile, dacă vor fi acceptate, ar urma să schimbe modul în care aurul este cumpărat și vândut în Londra.
„Este un moment important pentru Londra și este timpul să alegem. Toată lumea vrea să aducă mai mulți jucători la masă, dar există riscul ca dacă vom lucra împreună, lichiditatea se va dilua iar piața se va slăbi”, a spus Mark O”Byrne, director al firmei de brokeraj GoldCore.​